Mit is csinál valójában a tűzjelző rendszer?

Igyekeztem kissé körbejárni a témát, és ehhez segítségül hívtam az egyik tűzjelző rendszerek tervezésével, telepítésével, karbantartásával foglakozó cég vezetőjét. Főként a csoportosításra voltam kíváncsi.

– Mielőtt rátérnénk a részletekre, elmondom, hogy én eddig mit tudtam a tűzjelző rendszerek témájában. Nem baj?
– Nem, tessék csak, kíváncsi vagyok, hogy a köztudatban mit lehet erről tudni. Ugye nem gond, hogy így fogalmaztam? nem akartam megbántani, de tudom, hogy nem szakmabeli. – mosolygott beszélgetőpartnerem.
– Nem, dehogy. Nem volt bántó, hiszen valóban nem vagyok jártas ezen a területen. Nos, én azt tudom, hogy a tűzjelző rendszerek feladata a tűz keletkezésének korai észlelése, figyelmeztet a veszélyre, működtesse a tűzvédelmi berendezéseket, tárolja az információkat, és jelezzen, ha valami hiba lépne fel.
– Ó, már ez is több, mint amit egy átlag ember tud. Tulajdonképpen szépen összeszedte a tűzjelző berendezések feladatait. Csak nem olvasta a honlapunkat?
– De igen. Onnan készültem fel a beszélgetésre. – válaszoltam lesütött szemmel.
– Nem kell pirulni, már az is dicséretes, hogy valaki egy beszélgetés előtt felkészül. De akkor ha megengedi kiegészíteném néhány gondolattal.
– Természetesen, kíváncsian hallgatom.

Nézzük meg, hogyan csoportosíthatóak a tűzjelző rendszerek

– Igazából azt szeretném, ha elmondaná, hogy milyen csoportokba sorolhatóak a tűzjelző rendszerek!
– Nos, a tűzjelző rendszerek alapvetően három alaptípusba sorolhatóak. Vannak a hagyományos, a hagyományos, címezhető tűzjelző rendszerek és az analóg címezhető tűzjelző rendszerek. Ez utóbbiakat nevezzük intelligens tűzjelző rendszernek.
– Intelligens rendszer? Mondana erről néhány szót?
– Természetesen. Ezeknek a rendszereknek a megjelenését az tette szükségessé, hogy a védelem alá helyezendő objektumok egyre nagyobbak lettek, ami szükségessé tette, hogy egyre több érzékelő kerüljön elhelyezésre. Az érzékelőkben processzorok vannak, így csupán néhány funkciót kellett átvenni a központtól. Ezzel a rendszerrel elértük, hogy egy kombinált érzékelő továbbra is több tűzjellemzőt vegyen figyelembe. Ez esetben a központtal csak akkor kell kommunikálni, ha eltérés mutatkozik a normál állapothoz képest.
A központ feladata csak a felügyelet és a szükséges jelzési és vezérlési feladatok ellátása marad. Megoldottuk, hogy lecsökkenjen a téves riasztások száma.
– Ez zseniális! Nagyon köszönöm! Szerintem még folytatjuk.