Gondoltak már arra, hogy mennyire praktikus megoldás a gázzal oltó rendszer?

Valószínűleg sokan nem. Az a helyzet, hogy az átlagemberek között nagyon sokan vannak, akik még nem is ismerik, pedig az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb találmánya.
Tüzek mindig voltak, és valószínűleg mindig is lesznek. Ez akár műszaki hiba következtében, akár emberi mulasztásból történik, mindenképpen tragédia. Akár emberéleteket is követelhetnek.
De az anyagi kár egy tűzesetnél mindenképpen jelentős lehet. Éppen ezért nagyon fontos a megbízható előrejelzés, és a hatékony közbelépés.
Eloltották a tüzeket persze addig is, amíg a gázzal oltó rendszer nem létezett, de annak sajnos nagyon sok esetben áldozatául estek sokszor hatalmas összegeket érő elektromos berendezések.
Sajnos a hagyományosan, vízzel történő oltás egyik legnagyobb hátránya, hogy minden elázik, és amint azt fizikából tanultuk, az elektromossággal sincs szoros barátságban a víz. Jó, persze mondhatjuk, hogy áramtalanítani szoktak a vízzel oltás előtt, azonban a víznek megvan az a tulajdonsága, hogy mindenhová befolyik. Így természetesen a vezetékcsatornákon keresztül, a számítógépek belsejéig mindenhová.
Ezért volt egy áldás, hogy valamikor a nyolcvanas években megjelent az első gázzal oltó rendszer. Ezidőtájt még halonnal oltottak, amiről aztán kiderült, hogy igen erőteljesen károsítja a környezetet, így aztán először csak korlátozták, majd később meg is tiltották a használatát.
Végre volt egy gázzal oltó rendszer, és most egy csapásra vége?

Akkor most mi legyen? Marad a víz?

Azért a technika fejlődése, a kutatások eredményessége ezt nem engedte. Vissazfelé nem fejlődünk, biztosan van más megoldás is.
Bizony volt. Azt mondják, hogy a szükség nagy úr, és ez esetünkben is igaz. Kifejlesztettek más oltóanyaggal működő gázzal oltó rendszereket.
Két új fejlesztés indult el, és ezek a mai napig működnek.
Az egyik az inert gázok használata volt. (Ez a nitrogén, illetve a nemes gázok). Ezek nem toxikusak, és az emberi légzést sem támogatják.
A másik típus a kémiai gázokat alkalmazó gázzal oltó rendszer. Ebből is a Novec1230 az, ami mindenféle nemzetközi standardnak megfelel, akár az emberi életre, akár a környezetvédelmi előírásokra vonatkozó előírásokat vesszük.