Hogyan épül fel egy PROINERT oltórendszer


Hogyan épül fel egy PROINERT oltórendszer - levegő - prointert.hu

A körülöttünk lévő levegő összetétele nagyjából 21% Oxigén, 78% Nitrogén és 1% egyéb gázok.

Az inert oltórendszerek olyan oltógázokat használnak, melyek nem lépnek kémiai kölcsönhatásba a védett tér levegőjével, egy esetleges tűz során keletkező gyökökkel, sem pedig a védett eszközökkel. Oltási hatásukat azzal érik el, hogy lecsökkentik a védett tér oxigén koncentrációját kb 12%-ra.

Proinert2 rendszerben az alábbi oltógázokat lehet megtalálni:

A oltógázt 1,8m magas palackokban tároljuk 200bar vagy 300bar nyomáson. A palackok mennyiségét a védendő helyiség tárfogata és a csővezeték hossza határozza meg.

A palackok egy úgynevezett gyűjtőcsőre csatlakoznak, melyről egy fővezeték juttatja a védett térbe az oltóanyagot. Az inert rendszerek szerencsés tulajdonsága, hogy a fővezeték tetszőleges hosszúságú lehet, tehát nem akadály a tároló és a védett tér nagyobb távolsága sem. A védett térben a fővezeték alvezetékekre oszlik szét, majd fúvókákon keresztül jut a helyiségbe.

Hogyan épül fel egy PROINERT oltórendszer - palackok - proinert.huHogyan épül fel egy PROINERT oltórendszer - hálózat - prointert.hu

A Proinert2 rendszer sajátossága, hogy a palackok szelepe egyben egy nyomáscsökkentős is, mely eredményeképpen a palackból már csak 40bar nyomáson lép ki az oltógáz. Ennek köszönhetően kisebb keresztmetszetű, és kisebb falvastagságú csövezést szükséges építeni, mely az építési költségek vonatkozásában megtakarítást eredményez. A 40baros nyomáscsökkentő és stabilizáló megoldással állandó lesz az oltáskor a gáz sebessége, és ennek nyomán a túlnyomás levezető mérete is kisebb lehet más rendszerekhez képest, ahol a kiáramlás az elején lényegesen magasabb, mint az oltási folyamat végén.

Hogyan épül fel egy PROINERT oltórendszer - diagram - prointert.huAz inert oltórendszerek 1 percen belül juttatják az oltóanyag 95%-át a védett térbe. Ez azt eredményezi, hogy valamekkora túlnyomás fellép a helyiségben. A túlnyomás elvezetése okán feltétlenül szükséges túlnyomás levezető zsalut beépíteni, hogy tehermentesítve legyenek a határoló felületek. A beépített levezető zsaluk 95Pascalnál nyitnak és a kialakult túlnyomást elvezetik, majd bezárnak.

Az Proinert2 rendszer újdonsága, hogy oltáskor a palackokon lévő szelepet már nem pneumatikus úton, hanem egy szolenoidos megoldással (Impulse Technology TM), elektronikus úton lehet megnyitni. Ennek köszönhetően nem szükséges használni a költséges pneumatikus indítást, így költséget lehet csökkenteni.

Az oltórendszer többféle módon aktiválható:

  • kézzel, a palackon egy mechanikus gomb lenyomásával,
  • kézzel, elektronikán keresztül, a védett helyiség bejáratánál elhelyezett nyomógomb benyomásával,
  • automatikusan, elektronikus füstérzékelő riasztása nyomán.

Hogyan épül fel egy PROINERT oltórendszer - szelep nagyban - prointert.huA rendszer hibafelügyelete és az indítási mechanizmus miatt, elektronikus jelző és vezérlő rendszer kiépítése szükséges. Ez a rendszer több detektort is tartalmaz a védett térben és az oltás csak akkor indul el automatikusan egy késleltetési idő letelte után, ha legalább két detektor is riasztást jelez. Ezt a vezérlést nevezzük kettős érzékelő függésnek. Egy detektor jelzése csak előriasztást eredményez, melyhez más hangjelzés is tartozik, mint a két detektor jelzése. A késleltetési idő alatt még lehetőség nyílik az oltási folyamat blokkolására.

Az oltás indító érzékelőn túlmenően érdemes a helyiségbe magas érzékenységű levegő mintavételes detektort is telepíteni. Ennek célja, hogy a kezdődő tüzeket hamar érzékelje és a kezelő személyzet megjelenjen és időben beavatkozhasson. Ezek már igen korán képesek füstöt jelezni, de jellemzőjük, hogy megtévesztő jelenségekre (por) is aktiválódhatnak, mely folytán az oltás indítását messze nem tanácsos ezekre bízni.