Tűzjelző rendszerek

A tűzjelző rendszer ma már alapvető felszereltsége az ingatlannak, legyen az ipari létesítmény, szálloda, kórház, irodaház, vagy akár egy bevásárló központ.

Ma már a jó tűzjelző rendszerek elengedhetetlenek

Igen, bár érdekes belegondolni, hogy amióta az ember felfedezte a tüzet, azóta használja az élet szinte minden területén. Kezdetben féltünk tőle (persze sokan ma is), majd megszelídítettük, és a szolgálatunkba állítottuk. Azonban a települések kialakulásával, és a népesség növekedésével együtt egyre gyakrabban jöttek az olyan esetek is, amikor ez a barátunk már ellenséggé vált. Rendszerint persze az emberi felelőtlenség volt az ok, és elég sok kárt okozott.

Nincs ez másképp napjainkban sem, csak az okozott kár mértéke, és az emberi sérüléssel járó tűzesetek száma lett nagyobb.

tűzjelző rendszer - proinert.hu

A technika, a technológia fejlődésével megtanultunk egyrészt védekezni, másrészt előre jelezni a keletkező tüzeket. Nagy jelentőséggel bírtak már az első, kezdetleges tűzjelző rendszerek, berendezések is, a mai automatizált, intelligens tűzjelző rendszerek pedig már szinte olyannyira a mindennapi életünk részei lettek, hogy azt már szinte lehetetlen elképzelni tűzjelző rendszerek nélkül.

Azok a jó tűzjelző rendszerek, amelyek a felhasználók igényeit is kielégítik, és a törvényi előírásoknak is megfelelnek!

A tűz képes nagyon sokáig észrevétlenül égni anélkül, hogy nagyobb károkat okozna. De mindig van egy pillanat, egy pont, ami után ez megváltozik, a láthatatlan izzás, parázslás hirtelen fellángol, és elszabadul, szinte megállíthatatlanul. Nyomában pusztítás, hatalmas károk az épületekben, az ingóságokban, és akár az emberi életekben. Ennek elkerülése érdekében van szükség olyan tűzjelző rendszerek telepítésére, amelyek képesek időben jelezni a tüzet, akkor, amikor az még könnyen eloltható. Fontos időben észlelni a veszélyt, hiszen a tűz észlelése és az intézkedés közötti eltelt idővel a tűz okozta károk exponenciálisan nőnek!

Az intelligens tűzjelző rendszerek már képesek emberi beavatkozás nélkül észlelni már néhány grammnyi anyag égését, és korai riasztást adni az ingatlanban keletkező tüzekről. Ez a legjobb módszer a tűz megelőzésére.

A tűzjelző rendszerek tűzjelző központokból, melyek bonyolult, számítógép vezérelt programozható berendezések, érzékelőkből, szirénákból, fényjelzőkből, és különböző, a vezérléseket végrehajtó és jelzéseket fogadó terepi modulokból állnak. A tűzjelző rendszerek talán legfontosabb részei az érzékelők. Ez az egység az, ami elsőként észleli a veszélyt, és miután az észlelés gyorsasága és megbízhatósága az, ami a leginkább befolyásolja a későbbi eseményeket, ezért nevezhetjük a legfontosabb elemnek.

Persze az is igaz, hogy a tűzjelző rendszerek egyéb egységei nélkül nem működne maga a rendszer.

tűzjelző rendszer - proinert.hu

Minden érzékelőnek külön-külön be lehet állítani az érzékenységet. Programjában előre beprogramozott szövegek vannak, így az intelligens tűzközpont az egyes események bekövetkezésekor ezeket a szöveget jeleníti meg. Ez az előprogramozott szöveg tartalmazza az információkat például a tűzriasztás helyéről.
Találhatunk bennük különböző kiegészítő funkciókat is, mint az oltásvezérlés, vagy különféle figyelmeztető hangüzenetek.

Röviden összegezve tehát a tűzjelző rendszerek feladata:

  • a tűz keletkezésének lehető legkorábbi észlelése
  • az emberek figyelmeztetése a veszélyre
  • fennakadás nélkül, összhangban működtesse tűzvédelmi berendezéseket
  • tűz esetén a tűzjelzés automatikus továbbítása az illetékes felé
  • tárolja a jelzésre vonatkozó információkat
  • a rendszer teljes egészének állandó felügyelete, az esetleges hibák jelzése