Mindenképpen szükséges a gázzal oltó rendszer, túl sok pénzt veszíthetek!

Ez a nagyszerű felkiáltás egy szerverszolgáltatást nyújtó cég vezetőjének a szájából hangzott el egy beszélgetés során, és itt került szóba ez az oltó rendszer. Elképesztő mennyiségű számítógép, szerverek, adattárolók hada van elhelyezve a cég telephelyén. Nagyon-nagyon sok pénz van ezekben a gépekben. Azt gondolom, érthető, ha szeretné ezeket megóvni. És itt nem is csupán a cég pénzéről beszélünk, hanem egy tűzeset okán elvesztett adatok a cég ügyfeleit is érzékenyen érintenék, amit aztán természetesen a mi Péterünkön vernék le! Na nem szó szerint, de a kártérítés minden bizonnyal elérmé a nyolc számjegyet.

– Befektettem ebbe a cégbe, van benne munkám is bőven a pénzem mellett, és csak most szembesültem vele, hogy milyen hiányosságok vannak! – mondja a mi Péter barátunk az említett beszélgetés alkalmával.
– Miről beszélsz? Milyen hiányosságokat találtál? Hát nem nézetted meg a céget, mielőtt megvetted?
– Dehogynem! Azzal nincs is semmi gond… Tudod, hogy mi az a gázzal oltó rendszer?
– Hallottam már róla, de meg nem mondom, hogy az miért fontos.
– Barátom, nekem a gázzal oltó rendszer a problémám! Illetve annak a hiánya!
– Elmagyaráznád, hogy miért? Nem igazán értem!
– Figyelj! Én nem vagyok egy műszaki zseni, én vezetem a céget, de nem vagyok kocka sem. A csuda gondolt arra, hogy mi történik, ha keletkezik egy tűz a telephelyünkön. Ha erre az egyik társam nem hívja fel a figyelmemet, a mai napig nyugodtan ülök a babérjaimon, és ha beüt a baj, akkor sírva verhetem a fejem a falba.
– Jó, kezdem érteni, de hogy jön ide a gázzal oltó rendszer?

És akkor megkaptam a magyarázatot

Ezeket az elektromos berendezéseket, a szervereket, a számítógépeket tűz esetén nem „praktikus” vízzel oltani. Erre van a gázzal oltó rendszer, a számtalan előnyével együtt. Ezek a gyors oltási idő, a könnyű telepíthetőség, nem tesz kárt az elektromos berendezésekben, mégis hatékonyan olt, és nem károsítja a környezetet.