Legutóbb azt ígértem, hogy lesz folytatása a tűzjelző rendszerek típusainak. Nos, akkor jöjjön!

– Legutóbb ott hagytuk abba, hogy kiemeltük az intelligens tűzjelző rendszerek csoportját. Szeretném, ha az akkor említett másik kettőről is mondana néhány szót.

– Természetesen. Kezdjük akkor a hagyományos tűzjelző rendszerek csoportjával! Hagyományos tűzjelző rendszert főleg kisebb épületben vagy nagyobb, de egyterű, könnyen átlátható szerkezetű épület esetén választották előszeretettel, elsősorban a kedvező ára miatt. Ennél a rendszernél az érzékelők nem csupán észlelik a tűzre utaló jeleket, hanem a gyárilag beállított határérték elérésekor jeleznek a központi egység felé. A tűzjelző központ “gondolkodás nélkül” riaszt a kapott jelzésnek megfelelően. Hátránya, hogy a rendszer az azonos hurkon lévő érzékelők között nem tud különbséget tenni, így csak helyszíni bejárással lehet megállapítani a tűz, illetve a tűzjelzés pontos helyét.

– Mi is volt a másik, nézzük emlékszem-e még? A hagyományos, címezhető tűzjelző rendszerek. Ugye?

– Igen, tökéletesen emlékszik. Ez a tűzjelző rendszerek következő típusa. Ebben az esetben a jelző hurkokra felfűzött hő- és füstérzékelők és kézi jelzésadók egyénileg címezve szerepelnek az áramkörben. Így már nem csak a tűzzóna száma azonosítható, hanem azon belül is a hő- vagy füstérzékelő vagy a kézi jelzésadó pontos helye, illetve riasztásnál a tűz keletkezésének helye. Ez a különbség az előbb említett rendszerhez képest. Ami hasonló, hogy a tűzérzékelők itt is, mint az előző esetben, a tűzre jellemző paraméter határértékének átlépését képesek jelezni.

Vajon elég egy korszerű tűzjelző a biztonsághoz?

– Ez nagyon jó. Viszont egy kérdés bennem maradt legutóbb. Elegendő csupán egy korszerű tűzjelző a teljes biztonsághoz?

– Nem, azt kell mondjam, hogy nem. Szükség van egy teljes oltásvezérlő rendszerre. Ennek csupán egy része a tűzjelző. Jó is, hogy ezt megkérdezte, mert így nincs fogalmi keveredés. Mi teljes tűzjelző rendszerek és oltórendszerek tervezésével, kiépítésével foglalkozunk. Így teljes a kép.
Egy ilyen rendszer megtervezésének és kiépítésének, mely teljes biztonságot nyújt a felhasználó számára, komoly szakmai tudás és nagy jártasság a legfontosabb követelménye. Mint azt referenciáink mutatják, mindezzel rendelkezünk.

– Nagyon köszönöm, a mai beszélgetés is hasznos volt.