Gázzal oltó rendszerem

Ez is csak egy álmos hétfő délelőttnek indult az ügyfeles pultnál. A gyerekek már a suliban, én időben beértem a céghez. Ma valahogy a dugó se tudott annyira bedugulni, hogy elrontsa a napom. Tűzvédelmi rendszerekkel, vízzel és gázzal oltó rendszerekkel foglalkozunk. Készen álltam az ügyfelek rohamára, de ilyenkor még a légy se zümmög igazán. Az építtető cégek döntéshozói hétfőn még életre-halálra meetingelnek egy légkondis üvegkalitkában. A leggyorsabbak majd délután esnek be, de a többség keddtől támad majd valami „ide mindent, de azonnal!” ajánlatkéréssel, ami csütörtökre fog „jó, de mennyit engedtek a feléből” üzenetre szelídülni.

Endre bácsin már túl voltunk. Az öreg minden hónap első hétfőjén megjelenik nálunk valami fura kérdéssel. Jó ideig nem értettük, hogy miért nálunk keres gumicsizmát, ajtóreteszt vagy pálinkafőzőt. Aztán rájöttünk: itt teszi le a busz, amikor bejön a városba és mi valamiért rokonszenvesek lettünk neki, ezért tőlünk indítja a bevásárlást. Ma is betoppant „Adj’Isten! Fafurulya van-é?!” felkiáltással. Meg se lepődtem, hogy ma se kell neki mondjuk gázzal oltó rendszer és a Google segítségével kitaláltuk, hogy melyik boltba kell mennie, hol merre kell fordulnia.

Megvolt mára a pénzügy és a beszerzés közti „Kávééé?! Máfőőő!” falközi kommunikáció is, amiből nekem is mindig csurran némi fekete nedű, hogy ne aludjak be világ szégyenére az ügyfeles pultnál. Megittam. Csak álmosabb lettem.

A vörösruhás nő

Ekkor toppant be ő. Gyönyörű tűzvörös ruhában. Azonnal felébredtem. Kétszázkilencven fölé ugrott a pulzusom.

– Jó reggelt hölgyem… – habogtam. – mivel szolgálhatok? Esetleg inna egy kis tüzet… vagyis… jaj…vizet?

– Nem, köszönöm. Tűzoltórendszert keresek az új irodámba. Ügyvéd vagyok. De mi lesz az iratainkkal???

– Nem gáz… vagyis de! Gázzal oltó rendszert ajánlanák… nék… – nem lett jobb a helyzet, úgy látszik elfelejtettem beszélni.

– Gázzal?!? – kiáltott fel, szája elé téve tűzvörös körömlakkos kezét – Na, de uram! Én is ott leszek! Meg akar fullasztani?

– Dehogy!!! A gázzal oltó rendszerek csak a tűznek okoznak fejfájást, nekünk nem. Csak annyi oxigént szorítanak ki az adott helyiségből, hogy ne égjek… égjenek tovább a dolgok.

– Ó, akkor olyat kérek. Maga fogja felszerelni, azt a gázzal oltó szisztémát? – Néz rám kedves mosollyal.

Soha nem szereltem még semmit. Egy hosszabbítót se tudok rendesen kicserélni. Beszélni tudtam jól. Eddig.

– Természetesen! Én is ott leszek! Szabad a számát…? Vagyis a címét, persze… Írom!