A tűzőrök modern leszármazottjai

Amióta az első tűzőr elaludt és leégett miatta valami, azóta vágyik az ember automata tűzjelző rendszerre. Talán már ősember őseink is felügyeletet nem igénylő, megbízható, idejekorán tűzriasztó rendszerről álmodoztak két mamut-vadászat közötti pihenőn. De az első elektromos tűzjelző berendezésre több ezer évet kellett várni. 1890-ben Francis Robbins Upton jegyezte be az első ilyen szabadalmat az Egyesült Államokban. 1902-ben aztán George Andrew Darby fejlesztette ki azt az optikai alapú füst- és hőérzékelőt, aminek a működési elvét még mai modern tűzjelző rendszerekben is megtalálhatjuk. Ezután 1965-ig kellett várni az otthon is könnyen telepíthető, saját erőforrásról üzemelő, megfizethető árú tűzriasztó rendszerre. Duane D. Persal ugyanis ebben az évben alapította az erre a rendszerre alapuló cégét. Az első darabok még masszív, tűzálló fémházas kivitelben készültek és az akkumulátorát tölteni vagy cserélni kellett. Később a kivitel robusztusságát csökkentették (hiszen a tűz jelzése és nem a túlélése a legfőbb cél) és az akkumulátorokat is szabvány AA méretű elemekre cserélték.

A mai tűzjelző rendszerek

Nem hivatalos adatok szerint, az otthonok 93%-ában van valamilyen tűzriasztás kiépítve, de ezek 30%-ában működésképtelenek, mert nem cserélik ki, vagy nem töltik a rendszer áramforrásait.

Működésük szerint egy tűzjelző érzékelő lehet optikai, hőmaximum és hősebesség érzékelővel szerelt, ionizációt mérő vagy a levegő mintavételen alapuló is. Emellett természetes minden ilyen rendszer tartalmaz megfelelő mennyiségű kézi jelzésadót is.

A tűzjelző rendszer központi egységeit az utóbbi időben már intelligens operációs rendszerrel építik ki. A hagyományos központi egységnél az érzékelők maguk adtak parancsot a riasztásra, a modern egységek azonban már egyszerre figyelik az összes érzékelőből érkező adatot és ezek elemzése után döntenek a riasztásról. A teljes kép elemzése sokkal hatékonyabban szűri ki a hibás érzékelésekből és szennyeződésekből adódó fals riasztásokat. Így nemcsak tűzesemények kapcsán ad riasztást, de figyelmeztethet karbantartási munkák szükségességére is. Az érzékelők közös adataiból sokkal korábban lehet előre jelezni egy tűz keletkezését, mint egy-egy szeparált érzékelővel. Így tehát a modern központok nemcsak egy konkrét tűzben, de a karbantartásban és az előrejelzésben is fontos szerepet játszanak.