Gázzal oltó rendszer - proinert.hu

Praktikus megoldás a gázzal oltó rendszer.

Régen, amikor még a technológiai fejlődés nem volt azon a szinten, mint napjainkban, nem okozott problémát, hogy a keletkezett tűz eloltására a hagyományos, vízzel oltó rendszereket használják. Persze a beázás miatt sok esetben akkor is nagy károk keletkezhettek, de a technika még nem követelte meg ennek kiváltását.
A fejlődés azonban azt eredményezte, hogy az irodákban, irodaházakban, szolgáltató egységeknél, a gyártó üzemek központjaiban már komplett elektronikai, illetve számítástechnikai hálózatok működnek. Fizikából szerzett ismereteinkből (remélhetőleg nem valós tapasztalatainkból) tudjuk, hogy az elektromosság és a víz nem igazán jó párosítás. Így aztán kellett valami, ami ezt a kibékíthetetlen ellentétet képes feloldani, ha tűzoltást kell végezni. Itt született meg a gázzal oltó rendszer.

Nézzük meg, hogy hogyan alakult nálunk a gázzal oltó rendszerek története!

Már a 80-as években használtak ilyen rendszert, ami akkor még halonnal oltó berendezés volt. Ennek azonban volt egy rendkívül negatív tulajdonsága, mégpedig a környezetkárosítás. Ugyan maga a halon kiváló oltási tulajdonságokkal bír, ám észrevették, hogy jelentősen károsítja az ózonréteget. Ennek következtében először korlátozták a használatát, majd be is tiltották.
Szükségszerűen ki kellett fejleszteni egy más oltóanyaggal működő gázzal oltó rendszert, hiszen akkorra már nélkülözhetetlenné vált ez a fajta megoldás.
Két új fejlesztés indult el, amik a mai napig működnek. Az egyik az inert gázok használata volt. (Ezek a nitrogén, illetve a nemes gázok). Ezek nem toxikusak, és az emberi légzést, gy az égést sem támogatják.
A másik típus a kémiai gázokat alkalmazó gázzal oltó rendszer. Ebből is a Novec1230 az, ami mindenféle nemzetközi standardnak megfelel, akár az emberi életre, akár a környezetvédelmi előírásokra vonatkozó előírásokat vesszük.

Melyek a gázzal oltó rendszer előnyei?

Gyakorlatilag nehéz dolog felsorolni, hiszen ennek a rendszernek csak és kizárólag előnyei vannak. Ha egy kis humort akarunk a száraz témába vinni, akkor mondhatjuk, hogy az egyetlen előnye, hogy nincs hátránya. Azért röviden nézzünk meg néhány előnyös tulajdonságot!

  • gyors oltási idő,
  • nincs egészségkárosító hatása,
  • környezetvédelmi szempontból fontos, hogy nem károsítja az ózonréteget,
  • nem járul hozzá a globális felmelegedéshez,
  • végezetül könnyen és gyorsan telepíthető.